Jag vill leva ända tills jag dör”Jag är inte rädd för att dö. Jag är rädd för att inte leva medan jag har chansen.”

I förmiddags gick jag som vanligt rundan genom bokskogen, längs ån! Jag lät mig uppfyllas av allt det vackra och underbara, av de underverk som sker varje dag just nu – de skira bladen på träden, mattan av vitsippor som täcker marken, ån som hoppar och skuttar i vild våryra, fåglarna som är lika yra och vårglada! Jag kom att tänka på hur underbart livet är, och hur skört det är! Hur viktigt det är att leva medan vi lever! 

För många år sedan hade jag förmånen att få arbeta i Sjukhuskyrkan under ett år! Jag var mestadels på Hospice och KVH (kvalificerad vård i hemmet) som båda är vård i livets slutskede. Vård av människor där man inte länge kan förlänga livet med behandlingar, utan fokuserar på att göra den sista tiden i livet så bra som det bara går. Under det året mötte jag många fantastiska människor – en del dog under vårt år tillsammans och andra levde ett tag efter att jag hade slutat! Men jag bär forfarande med mig dem i mitt hjärta och mina tankar! Gemensamt för flera av dem var deras oerhörda livsglädje! Trots, eller kanske på grund av, att de var döende så spred de glädje till oss andra! 

En kvinna minns jag särkilt! Första gången jag var hos henne så sa hon: ”Jag tänker leva ända tills jag dör!!” Jag vet att jag tänkte att det är väl självklart att man lever tills man dör! Men jag har lärt mig senare i livet att det inte alltid är det! Det finns människor som slutar leva trots att de lever. Som låter bitterhet, ilska och sorg styra livet att inte bli något liv alls! Det finns perioder och saker som gör att vi inte alltid orkar och kan se glädjen och det positiva och leva fullt ut, men jag tänker ofta ofta på orden: ”Jag tänker leva ända tills jag dör”! Och jag försöker leva efter det! Jag tänker att om hon, som visste att hon snart skulle dö, kunde leva så, så är det min skyldighet att ta vara på mitt liv och leva hela tiden, hela vägen! Inte sluta leva innan livet är slut! 

Jag tänker att det handlar inte om stora märkvärdiga saker! Det lärde jag mig också av dem jag mötte under mitt år på sjukhuset. Det handlar om de små sakerna i vardagen! Det handlar om de människor som är viktiga för mig i mitt liv, och för vilka jag är viktig! Det handlar om att kunna vara tacksam, om att kunna vara nöjd och förnöjd! Livet ser inte alltid ut så som vi hade velat eller tänkt, men det handlar om att göra det bästa av det vi har! Att njuta av det vi har! Att ta tillvara på det vi har! Det handlar om att se det vi faktiskt har, och inte bara söka efter det vi inte har! 

Jag vill leva ända tills jag dör!! Jag hoppas att jag ska ha samma styrka, levnadsglädje och livslust som kvinnan jag mötte på Hospice! Hela vägen, hela livet – leva fullt ut – på det sätt som jag kan! 

Jag önskar dig att du känner att du lever och kan glädjas över livet! Över det du har omkring dig! Över de små sakerna! Träden som slår ur, vitsipporna som täcker marken! Vänner, familj, arbetskamrater! Ditt hem, din vardag, ditt liv!!! Låt oss leva så att vi lever ända tills vi dör!! ❤️

Njut av kvällen, solen (om den är hos dig) och det som är viktigt för dig i ditt liv! ❤️

Kramar Catharina 💕

Annonser

2 reaktioner på ”Jag vill leva ända tills jag dör

  1. Tack ♥ De orden gick rakt in i mitt hjärta, de tar jag till mig och lovar mig själv att *leva tills jag dör*….Inte vissna i förtid,om jag kan förhindra det…

    Kramar ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s