På vandring…

 Igår hade vi friskvårdsdag på jobbet! En helt fantastiskt dag med sol, natur, gemenskap, vandring och tystnad!! Det är kanske lite udda att ha en halv dag tillsammans med sina arbetskamrater och inte prata med varandra! Det kan vara en utmaning i sig, men det ger ytterligare en dimension till gemenskapen i arbetslaget! 

För att ta det från början så gjorde vi en pilgrimsvandring! Vi gick 8 km genom stad och skog, förbi ängar och hagar, i sol och blåst – en helt underbar vandring! Vi gick tillsammans, men ändå var för sig eftersom vi gick i tystnad! För en del är det svårt, men för mig är det en stark upplevelse och häftig känsla att vara tillsammans med andra utan att ha det sociala spelet, utan krav på samtal. Jag får gå med mina egna tankar, i min egen ”bubbla”, men jag är inte ensam! Det är något väldigt speciellt! 

Intresset för göra pilgrimsvandringar ökar. Kanske är det en längtan efter mening, eftertanke och ett lugnare tempo i livet som lockar människor att vandra. Att bryta det gamla invanda, att stanna upp i vardagen och göra något bara för sin egen skull, vara bara med sig själv!
Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling; du ger dig av från det invanda, både det inre och yttre, och låter det okända öppna sig framför dina fötter. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra. Som främlingar på väg måste vi släppa den invandra tryggheten och bäras av tillit till att vi kommer att möta kärlek och omsorg på vägen.

Vissa söker efter ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt stadsliv eller efter en mer hållbar livsstil. Många människor upplever naturens skönhet som en andlig fördjupning och hämtar kraft och energi i naturen!

Vi fungerar alla olika, så en del vill vandra i grupp för att kunna samtala och reflektera, andra väljer att vandra ensamma för att få vara med sig själva och sina tankar! Gemensamt för alla pilsgrimsvandrare är det inre och det yttre målet – vi vandrar mot ett mål vi har satt upp, för att samtidigt göra en resa – en vandring – i oss själva!

För pilgrimerna finns sju ord – nycklar – som jag tänker är viktiga inte bara när man pilgrimsvandrar utan alltid, på vår vandring genom livet;
Frihet – Att lugnt vandra i naturen utan klocka och kalender ger oss yttre och inre frihet från alla stressfaktorer. I vårt upptrissade samhälle behöver vi tillfällen och platser där vi släpper tid och rum! I vandringens frihet når vi oss själva – både sorgen och glädjen, skrattet och gråten! 

Enkelhet – När vi packar ryggsäcken inser vi att vi inte behöver 25 kilo på ryggen, utan tolv! Lite mat, vatten och ett klädbyte räcker. Sovsäck, liggunderlag och en yta att sova på. Det mesta – och det bästa – i livet är gratis. Man inser snart att man inte behöver så fasligt mycket. Du lever gott ändå. Så även i vårt vardagsliv….

Tystnad – Att gå i stilla eftertanke är att gå mot vardagskulturen med dess ständiga ljud- och bildbrus. Att få ”stänga av” alla ljud och intryck som ständig omger oss, och bara lyssna till mina egna tankar, till vinden, fåglarna, bäckens porlande….

Bekymmerslöshet – Som i betydelsen avsaknad av bekymmer. Något som vi nästan tror inte existerar idag!  Men under vandringen märker man efter hand att ens egen oro och vardagsångest lättar! En friskvård som ingen terapi eller medicin kan ersätta. Vi behöver hitta ställen och tillfällen i vardagen – under vår livsvandring – där vi för en stund kan släppa och lämna det som oroar och bekymrar oss!

Långsamhet – när vi vandrar i lagom långsam lunk får vi möjlighet att lämna det rationella, det intellektuella och det logiska! Vi får tid för eftertanke, tystnad och närvaro i oss själva!

Andlighet – Jordiskt och himmelskt, andligt och materiellt, synligt och osynligt, också här försvinner gränser. Under vandringen får vi chansen att möta oss själva, och det andliga i oss! Jag tror att alla människor tror på något! Vi har olika namn för det; kärleken, livet, ödet, slumpen, Gud….en tro på något som är större än vi själva, och som på något sätt påverkar vårt liv. Själva vandringen i sig bär på en andlighet som väcker och gör det lättare att fundera kring de existentiella frågorna: vart är jag på väg och varför? Själva varandet. Liv och död. Mening och meningslöshet. Glädje och sorg.

Delandet – Med själva delandet står och faller pilgrimsvandrandet. På den fysiska vandringen delar vi sociala frågor om familj, hem och jobb. Vi delar mat, vatten, ömma fötter, arbete och problem som dyker upp. Att få dela med sig av sin smärta, sina mödor, glädjeämnen och längtan – Du behöver inte öppna alla dina inre rum, bara tillräckligt många för att bjuda på den som är du själv. 

Pilgrimsvandringen är som livet – en vandring där vi aldrig vet vad som möter, som för oss i någon riktning, som vi kanske vet – kanske inte vet… En vandring där vi behöver rastplatser för vila och återhämtning. En vandring där vi behöver ensamhet och tystnad för att möta oss själva, men även gemenskap och samtal för att få dela och reflektera! 

Den inre och den yttre vandringen – båda nödvändiga – beroende av varandra!! Hur ser din pilgrimsvandring ut? Vad behöver du för att njuta av vandringen? För varken pilgrimsvandringen eller livet är menat som en transportsträcka! Det är vandringen som är syftet och meningen! ❤️❤️❤️

Jag tänker att vi behöver bära med oss de sju nycklarna och använda dem i våra liv! Varje nyckel går till någon dörr i ditt och mitt inre! ❤️

Kramar Catharina 💕

En som ger sig ut på okända vägar och kända, en som går mot ett okänt mål och ändå inte okänt, en som lever sitt liv som ett provisorium, en tillfällig vandring i en brusten värld och ändå så ljuvlig, en sökare efter källor för livsförståelse och mening, en längtare efter helighet i fridlös tillvaro, en som vill hitta den väg som kallas livets;

— en pilgrim”

   

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s