Du blir aldrig färdig, och det är som det ska

”Inne i den väldiga romanska kyrkan trängdes turisterna i halvmörkret. Valv gapade bakom valv och ingen överblick. Några ljuslågor fladdrade. En ängel utan ansikte omfamnade mig och viskade genom hela kroppen: ”Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv efter valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.” Jag var förblindad av tårar och föstes ut på den solsjudande piazzan tillsammans med Mr och Mrs Jones, Herr Tanaka och Signora Sabatini och inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt.”

Tomas Tranströmer

IMG_3487

Foto: J. Myhrborg

”Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Jag har läst Tomas Tranströmers dikt många gånger, och hört den många gånger. Men idag när jag läste den såg jag plötsligt just denna meningen: ”Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Hur ofta ställer vi inte krav på oss själva att vara på ett visst sätt, nå ett särskilt mål. Vi försöker ge en blid av oss själva att vi är ”färdiga” – att vi vet hur vi är och hur saker och ting ska vara. Vad vi tror på och hur livet ska se ut. Ändå vet vi att vi aldrig blir riktigt färdiga – vi fortsätter att utvecklas under hela livet. Saker som händer på vägen genom livet, möten med människor – det formar oss ständigt, omformar oss – och vi blir aldrig riktigt färdiga! Det kan kännas oerhört frustrerande ibland.

Men när jag läste den här meningen idag så var det så befriande! Som en bekräftelse. ”Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Vi är alla skapta på olika sätt! Med olika personligheter, olika förmågor, olika talanger. Vi är skapta på det sätt som det är tänkt att vi ska vara. Och jag är övertygad om att det finns en tanke med att vi är just så som vi är – för att vi alla behövs med våra olikheter, för att vi kompletterar varandra i detta som är livet och den värld vi lever i. Jag är också övertygad om att det finns en tanke med att vi inte ska vara fix färdiga från början! Det är meningen att vi ständigt ska utvecklas och lära oss av livet och varandra. Det är som det skall!

När livet inte blir som vi har tänkt oss måste vi tänka om, hitta nya vägar, nya möjligheter – och det är så det ska vara. Det är inte meningen att vi ska stagnera och stanna upp i vår utveckling. Världen omkring oss förändras, livet förändras och vi måste förändras med dem. I oss finns valv bakom valv oändligt – som i en kyrka – och där, inom oss, finns det plats för oss att utvecklas, att växa som människor, i relation till varandra och till den värld vi lever i. Om vi är öppna för det – om vi tillåter det att ske!

Det befriande är att det är som det skall när vi inte känner att vi riktigt räcker till, orkar, hinner. När vi inte är sådär färdiga och perfekta – som vi aldrig kommer att bli – det är som det skall! För det är så det är att vara människa! Vi blir aldrig färdiga, och det är som det skall!!

Så ”skäms aldrig för att du är människa, var stolt!” Du är den du är för att just du behövs med din personlighet, med dina gåvor, dina förmågor! Var stolt över den du är! ❤

Kramar Catharina

DSC_0551

IMG_8009

Annonser

2 reaktioner på ”Du blir aldrig färdig, och det är som det ska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s