Att såpskura trägolv

Det finns dofter som slår an olika känslor i oss. Det är förstås olika för olika människor! Idag har vi en doft i vårt hus som få saker kan slå! En för mig ganska ny doft, men den slår an det där jordnära, genuina i mig! Kanske är det ett doftminne som ligger i mina gener sedan generationer tillbaka; doften av såpskurade trägolv! 

Många av oss ser Ernst Kirchsteiger framför oss när man pratar om såpskurade golv. I något litet charmigt sommartorp där han skurar loss med bara fötter och byxbenen uppkavlade! Men det är ju faktiskt inte Ernst som har uppfunnit såpskurningen som metod – även om han troligtvis har gett traditionen nytt liv genom att lyfta fram den! 

Jag tror inte att min pappas gamla faster tyckte att såpskurning var särskilt charmigt eller romantiskt när hon under sitt liv såpskurade golven i sitt lilla hus! Hon var född där 1897, och jag tror att hon skurade golven i det huset fram tills hon flyttade därifrån nån gång på 1980-talet. För henne, som för de flesta husmödrar och pigor, var det vardag att skura golv.

Förr gick man oftast in med sina leriga skor, och det var ett tungt och slitigt arbete att skura golven rena en gång i veckan. Då skurade nog de flesta dessutom liggandes på knä. 

För oss är det ett sant nöje! För idag är golven inte så smutsiga! Inte ens när man har en massa hundar eller småbarn! 

Att såpskura är egentligen ingen ytbehandlingsmetod, utan en rengöringsmetod. Men linoljesåpan som man skurar med är fet, och med tiden bildas en skyddande hinna som gör golven tåliga och lättstädade. Har man nytt, eller nyslipade golv, så behöver man skura oftare de första åren. 

Rekommendationerna skiljer sig en del – från en gång/vecka till ett par gånger om året. Vi är inne på andra skuromgången sedan golven slipades, och de blir rena och fina nu när vi skurar, trots att det har blivit både smutsfläckar och fettfläckar under de här 9 månaderna sedan vi skurade det första gången. Vi kommer att skura två gånger/år, och nu när jag ser hur bra det blir så är jag ännu mer övertygad om att vi inte behöver göra det oftare. Och då har vi ju ändå fem hundar och en katt som ständigt rör sig på golven! 

Mellan skurgångerna så våttorkar vi golven som vanligt när vi städar, med vatten och linoljesåpa. 

När vi har fått fläckar av t.ex. kaffe, vin, rödbetssallad, hallon….så tar jag lite linoljesåpa på en svamp eller disktrasa och gnuggar på fläcken – och vips så är den borta! 

Vi är supernöjda med att vi valde att slipa och såpskura golven på bottenvåningen! De är lättstädade, lättskötta, mjuka och varma att gå på och fantastiskt vackra att se på!!

 såpskurade trägolv 
Så här skurar vi – enligt konsten alla regler;

Vi har tre spannar, två moppar, en skurborste på skaft och linoljesåpa. Arbetet görs i etapper.

  1. Vi blandar 10 liter kallt vatten med 5 dl såpa. Rekommendationen är 2-3 dl per 10 liter vatten, men eftersom våra golv är nyslipade så tar vi lite mer.
  2. Vi blötlägger några brädor åt gången med kallt vatten. (Spann nr. 1 och mopp nr 1)  Man får aldrig använda varmt vatten eftersom golvet då gulnar och mörknar. Man får heller aldrig ta såpa direkt på torrt trä för då blir det fläckar – så alltid blött golv innan såpan!
  3. Sedan tar vi spann nr 2, där såpvattet är, och skurar med skurborste längs med de blötade brädorna, i träfibrernas riktning. På svåra fläckar kan man ta lite ren såpa och gnugga lite extra.  
  4. Därefter tar vi spann nr 3 (fortfarande kallt vatten) och mopp nr 2 och torkar bort såpvattet. Det är viktigt att få bort allt såpvatten så att det inte blir fläckar när golvet torkar. Byt vatten ofta och torka tills vattnet är klart. Låter man såpvattet torka in så gulnar golvet.

Eftersom man torkar upp överflödigt vatten så kan man ställa tillbaka möblerna när man är klar. Vi brukar dock vänta någon dag med att lägga tillbaka mattorna. Det är ju trots allt en del fukt kvar i brädorna.

Nu är vi klara med hela köket! Det har tagit 3,5 timme effektiv arbetstid att skura vårt kök, dvs 80 kvm golvyta. Ikväll ska vi njuta av den härliga doften av såpskurade trägolv!! Kanske känner faster Julia i sin himmel att jag har tänkt på henne många gånger idag! Och återigen kan jag känna hur häftigt det är att få hålla traditioner levande! Hur bra det känns att använda gamla beprövade metoder i vårt hus och vårt hem, och att använda medel som är sunda och bra för både oss, huset och miljön! 

Jag hoppas att du har haft en fin helg och kan möta den nya veckan med ny energi! ❤️ 

Kramar Catharina 💕

 såpskurning  

såpskurade trägolv i gamla skolan  att såpskura trägolv 

Annonser

En reaktion på ”Att såpskura trägolv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s