Stolt att vara kvinna

PrismaSnödroppar

”Jag är stolt att vara kvinna, jag är stolt att va´ den jag är, Jag är här och jag är kvinna, Jag har hittat den jag är.”

Internationella kvinnodagen 2018….

Bara det att skriva 2018, och veta att behovet att kämpa för kvinnors rättigheter – till sina kroppar, till lika värde, till att vara jämlikar med männen, till sina liv – fortfarande finns. Och just nu kanske återigen är större än på flera år. Med makthavare i vår värld som ser det som sin rätt att kränka kvinnor, att misshandla kvinnor, förtrycka kvinnor. Det är lätt att tappa hoppet om förändring.

Ändå slutar vi inte att kämpa! Vi fåraldrig sluta kämpa – för människors lika värde, lika rättigheter! Den dagen vi slutar kämpa har vi också sagt ja till orättvisor, kränkningar, misshandel.

Jag skulle önska att vi kunde få en värld där vi i första hand är människor. Inte kön. Där kompetens bedöms utifrån vem du är som person – inte vilket kön du har. Där vardagsuppgifter görs av den som är bäst på just den uppgiften – inte av den som av tradition och kultur har det kön som man anser bör utföra vissa uppgifter. En värld där alla männskor – kvinnor och män – fick göra det de är bra på. Vara den de är. Där alla fick vara människor – inte kön, inte ägodelar.

I den del av världen där jag, och många av er, lever behöver vi kanske inte slåss för vår rätt till utbildning, jobb och ett värdigt liv. Men trots att vi skriver år 2017 så tror jag att många av oss fortfarande styrs och lever med stereotypa bilder av vad en kvinna respektive en man ska göra, eller inte göra. Små vardagliga saker, som kanske går oss förbi, men som faktiskt ger signaler om att vi fortfarande dras med dessa bilder av manligt och kvinnligt.

Jag stickar mycket, som en del av er vet. Min man stickar också. Han får ofta översvallande beröm och beundran för sina koftor och tröjor (med rätta, för han är superduktig) Men det blir tydligt vilka former vi är stöpta i när någon säger till D; ”Den där måste din fru har stickat! Den är ju så jämn!”

Hemma hos oss lagar D maten i 9 fall av 10, vilket många tycker är fantastiskt och beundransvärt, och lyxigt för mig. I 20 år av mitt liv lagade jag maten i 10 fall av 10. Men det var ingen som sa till min dåvarande man: ”Så lyxigt för dig att ha en fru som lagar maten så att du slipper!”

Eller när en av våra hantverkare körde fast i renoveringen och sa; ”du måste ringa din man och höra vad vi ska göra”….. Min man, som var på jobbet, medan jag var hemma, på plats, fullt kapabel att ta beslut och hjälpa till att tänka ut en lösning!

Det här är små vardagliga saker som vi kanske inte tänker på, men som visar att vi har en del arbete kvar i kampen för jämlikhet. Det är också småsaker i den stora världen där det handlar om kvinnors rätt till ett jämlikt liv, till lika värde och till att bestämma över sig själva. Men oavsett om sammanhanget är stort eller smått så blir det tydligt att könsrollstänkandet fortfarande lever i allra högsta grad! I vår värld, i vårt samhälle och i vår vardag.

Jag är stolt att vara kvinna! Jag är stolt att va den jag är!

Att vara kvinna är ändå i första hand att vara människa! Jag är den jag är, och jag råkar vara kvinna. Och jag är stolt över att vara den kvinna jag är! Jag har träffat många unga tjejer som inte riktigt vet hur de ska vara tjejer, kvinnor. För att det finns förväntningar på hur man ska vara som tjej (som kille också, men inte alls på samma sätt) Att vara kvinna ska inte handla om kropp, utseende, om att vara på ett särskilt sätt. Men våra unga tjejer, som växer upp på 2000-talet, slåss med samma frågor som tjejer gjort genom många långa tider. Frågor som fortfarande handlar mycket om hur man ska vara för att andra ska tycka om en. Hur man ska klä sig för att passa in och träffa någon partner. Hur man ska behaga, nå upp till det som man tror förväntas av en, och det som ofta faktiskt förväntas.

Jag önskar alla tjejer och kvinnor möjligheten att få vara den de är! Utan att behöva tänka på att tillfredställa andra människors förväntningar och behov. Det betyder inte att jag tycker att man inte ska sminka sig, klä upp sig o.s.v. Det betyder att jag önskar att var och en fick vara den de trivs med att vara, utan att bedömas utrifrån det.

Jag önskar att vi kunde skapa en värld där alla kvinnor fick vara stolta över att vara kvinnor, över att vara den de är! Det låter så självklart. Men vi vet ju att det är långt i från självklart i vår värld.

Jag önskar att det kommer en dag då vi inte längre behöver fira Internationella kvinnodagen som en påminnelse om kampen för kvinnors rätt, jämlikhet och lika värde. Jag önskar att det kommer en dag då alla dagar på året är Internationella människodagen – dagar då vi påminner varandra om att vi alla är fantastiska, värdefulla och behövda – för att vi är de vi är!

Till alla Kvinnor, Tjejer, Medsystrar i vår värld vill jag sända styrka att fortsätta vara stolta över att vara kvinnor, och att fortsätta kämpa för  jämlikhet, medmänsklighet och lika värde!

Var stolt! Var den du är!

Kramar Catharina

Jag är stolt att vara kvinna                                     Ainbusk Singers

Ja hon var rädd för allt och alla, Och den fruktan höll sig kvar

Men långt där borta har jag lämnat henne, Den lilla flickan som jag var

Ja jag kan visa vad jag går för, För åren har satt sina spår

Och tiden gav mig min egen styrka, Det är nåt vackert med tid som går

Jag är stolt att vara kvinna, Jag är stolt att va den jag är

Jag är här och jag är kvinna, Jag har hittat den jag är

Jag är inte någon annans, Min kropp är min och jag är jag

Jag har min längtan och min rätt att finnas, Jag har min lust och mina val

Jag är stolt att vara kvinna, Jag är stolt att va den jag är

Jag är här och jag är kvinna, Jag har hittat den jag är

Jag har letat på min väg, Och försökt ta mig fram

Man allt jag har finns här inom mig, Jag sökte och jag fann

Jag är glad, Och jag fann, Jag är här, Jag är stolt

Jag är stolt att vara kvinna, Jag är stolt att va den jag är

Jag är här och jag är kvinna, Jag har hittat den jag är

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s